31 Mart 2017 Cuma

Yozgat arabaşı

Yozgat arabaşı

Köy odası kültürü yaşatılıyor. Yozgat’ta av hayvanları, tavşan, hindi, kaz ve tavuk etiyle pişirilen sıcak çorba ile soğuk hamurun buluştuğu arabaşı yemeği a. Bu soğuk kış günlerinde bu çorba yapılmazmı mükemmel bir çorba soğuk algınlığına karşı çok etkili. Kaynayan suya tuz atıyoruz. Yörede yıllardır devam eden arabaşı çorbası yeme gele-neği soğuk kış aylarında dost sohbetlerinin vazgeçilmezlerindendir. Kaz, hindi, tavuk veya av hayvanlarının etiyle.


En güzel özelliği ise çorbanın hamurla birlikte yutulmasıdır. Nickli Üyeden Alıntı simdiye kadar iki kez nasib olduu yemek ama nedense ikincisinde ilkinde aldigim tadi alamadim paylasim icin tesekkürler. Yozgat’ta kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel yemeklerinden arabaşı geleneği tarihi konaklarda yaşatılıyor. Eskiden kış mevsiminde özellikle av hayvanlarının etiyle pişirilen arabaşı çorbası günümüzde, tavuk, kaz ve hindi eti ile yapılıp pişirilmiş hamurla birlikte ikram ediliyor. Bu yemek ne kadar kalabalıkla yenirse o kadar bereket getirdiğine inanılır.


Kimin arabaşı sofrası daha kalabalıksa en itibarlı hane sahibi odur. Sen de üye ol, beğendiklerini tarif defterine ekle, sevdiğin yazarları takip et, yeni tarifleri kaçırma. Tarihi Hayri İnal Konağı başta olmak üzere komşu ziyaretlerinde düzenlenen arabaşı geceleri ilginç görüntülere sahne oluyor.


Yozgat arabaşı

Kısa süre önce Başkanlığa seçilen Süleyman Erdem ve arkadaşlarını bu güzel çalışmalarından dolayı. Başka illerde de yapılıyor ama belgesini biz aldık. Av hayvanları, hindi, kaz veya tavuk etiyle pişirilen sıcak. Bu konudaki itirazlar ise 6. Kalan litre soğuk suya 6gr un ilave edilip mikserle çarpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç haline getirilmiş hamur kaynamakta olan suya birdenbire boşaltılır.


Henüz kaydedilmiş bir içerik bulunmuyor! Küçük gruplara konaklarda, kalabalık gruplara ise belediye aşevinde hazırlanan arabaşı ikram ediliyor. Amerikan Usülü Tavuk Tavuk göğsü etini yıkayın ve küçük küçük doğrayın.


Yozgat’ın yöresel lezzeti arabaşı geleneği de devam ediyor. Aperatifler, Kahvaltılık, Salatalar Çorbalar, Mezeler Komposto, Reçel, İçecekler Balık - Deniz Mahsulleri Et Yemekleri Tavuk - Yumurta Yemekleri Kebaplar - Köfteler Bisküvi - Kurabiyeler Börekler Diğer Hamur İşleri Kekler. Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşkun, “Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle bugün bir araya gelmek istedik.


Türkiye’nin en büyük 15. Fakat çorbanın pişmesi zaten saati bulduğu için ben hiç hamur işine girmedim. Hamursuz olarak sizler için daha pratik olacağını düşündüm ama isteyenler yinede yanına hamur hazırlayarak servisini yapabilirler.


Testi kebabı tadı kadar servisi ile de göz doldurur. Bu sebeple yemeğin asıl adı ara aşı olmasına rağmen halk ağzında söylene söylene arabaşı şeklini. Ziyaretler, arabaşı ziyafetiyle tatlı muhabbetlere dönüşür.


Baklava şeklinde kesilen hamur kaşığa alınır, sıcak çorba kasesine. Karamanoğlu Beyliğinde tören yemeği olarak sunulmuştur. Derneğimizde arabaşı yapılmıştır.


Katılan tüm misafirlerimiz. Anadolu bölgesinde yoğun olarak yapılır. Kuşbaşı kuzu etiyle yapılması, çok daha lezzetli ve ağızda. Bilet Sorgula, Otobüs Saatlerini Görüntüle, Bilet Alımını Güvenle Yap. Arabaşı, hamur ve çorbadan oluşur.


Galeriler Videolar Yazarlar Anketler Canlı Yayın. Ara aşı denilmiş ve bu isim zamanla. Yalnızca o yörelerde yapılamayan ve İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde de yoğun ilgi gören arabaşı tarifi içeriğindeki biberleri ve yanında servis edilen hamuru ile zahmetli fakat son derece lezzetli bir çorbadır.


Karamanlılarda ara aşı sıra gecesi geleneği uzun yıllar yaşamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar