21 Şubat 2014 Cuma

Izmir yemekleri

Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki. Tuzda lagos, subye, balık köftesi, sardalye buğulaması, asma yaprağında barbunya ya da sardalye, dilbalığı fileto şiş, kâğıtta sardalye, kefal balığıyla hazırlanan kakavya, papalina balığından yapılan papalina tavası. Ama İzmir denince akla ilk gelen yöresel lezzetler keşkek, sura, zerde, İzmir köftesi, papaz yahnisi v. Bu yöresel lezzetlerin dışında İzmir iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. TripAdvisor seyahatseverlerinin 3. Boyozdan, kumruya kadar sıcak ot yemeklerinden Ege mezelerine uzanan lezzetleri keşfediyoruz. Ege mutfağı ve özellikle İzmir denildiğinde akla ilk gelen elbette zeytin, zeytinyağı ve zeytinyağlı nefis yemekler.


Egeliler taze zeytinyağının üzerine karabiber, tuz ve arzuya göre kekik serperek kızarmış veya taze ekmeği bu karışıma banarak tulum peyniri. Romantik, saraplı bir akşam için tercih edilebilir. Başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz. TARHANA ÇORBASI Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ‘ e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline.


Insanlar Izmir de fiyat performans yerine sadece fiyat kıyaslaması yapmasa keşke de lezzetli ellerden cikan yemekleri koruyabilsek hep yiyebilsek. Benimki gerçekten bir öneri. Ben senedir mudavimleriyim benim gibi lezzetli yemeklere düşkün her İzmir sakini mudavimleridır.


Tarhana çorbası, pirinçli domates çorbası, izmir köfte, enginar yemekleri, papaz yahnisi, sulu köfte, keşkek, zerde ve mücver, zeytinyağlı Taze Fasulye, radika salatası, tel kadayıf, kaymaklı dondurma, alt üst böreği, kol böreği. Selanikliler İzmir de özellikle paça-çorba kültürünü yaygınlaştırmış. Tüm İyonya kültürünün zenginliklerini bünyesinde bulundurduğundan ‘’Güzel İzmir’’, ‘’Eski İzmir’’, ‘’La Perle de l’lonie’’ isimleriyle anılıyordu.


Türkiye’ nin üçüncü büyük şehridir. Hiç kuşkunuz olmasın çok çok lezzetli bir yemek. Doğanın sunduğu bu nimetleri değerlendirmekse İzmir’li maharetli ellere düşüyor.


Izmir yemekleri

Aslında topraklarında çeşitli medeniyet ve kültürlerin de katkısıyla zenginleşen ot yemekleri kültürü, bugün artık bu coğrafyayla da sınırlı kalmıyor, dünya mutfağını renklendiriyor. Ot kavurması, Sarmaşık ve Kuşkonmaz Kavurması diğer ot yemeklerinin yanında göze çarpanlardan. Ege’nin ot cenneti Tire yöresinde yoğunlaşır.


Bir de ısırgan otundan yapılan Okma var. Ekonomi Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, üniversitenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle FAO tarafından yürütülen proje kapsamında, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle geldikleri İzmir’de yeni. Rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, bayat ekmek içi, çok ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatı ekleyip iyice yoğurun.


Izmir yemekleri

Ege yemeklerinin dayanılmaz hafifliği, renkliliği ve lezzeti, bu şehre bir gurme gezisi yapmanıza neden olacak kadar çekici. Yemekleri haberi bulunmuştur. Otların yaygın olarak görüldüğü Mart, Nisan Mayıs aylarında İzmir’e özgü ot yemekleri severek hemen her evde pişirilir. Hani tüm gün bir yerlerde sokak yemekleri ve atıştırmalıklar var, ancak gece özellikle Kordon ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi açık hava mutfağına dönüyor.


Bizden sonra gelen diğer müşterilerin tüm siparişler geldi, yemekleri bitti, çay-kahvelerini içmeye başladılar fakat bir porsiyon köfte pişmedi. Köfte Tarifi nasıl yapılır? Akdeniz ikliminin hakim olduğu İzmir’i yılın her zamanı ziyaret edebilirsiniz.


Izmir yemekleri

Ancak yaz aylarında kavurucu sıcakları nedeniyle kent merkezinden ziyade, denize girilebilecek tatil beldeleri tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra İzmir’in iç kesimlerinde kıyı kesimine oranla daha çok etli yemeklere de rastlanmaktadır. Katı kurallı diyetlerin aksine dengeli ve sağlıklı beslenerek zayıflamak istiyorsanız. Spor yapıyor fakat sağlıklı beslenme ile destekleyemiyorsanız.


Yüksek kalite standartlarında hijyenik koşullarda üretilen ve kapınıza kadar gelen lezzetlerin keyfini yaşamak istiyorsanız. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan tamamen taze ürünler kullanılarak günlük. Ege Bölgesi’nin meşhur yemekleri boyoz. Ayrıca çay ve yumurta ile birlikte yemeyi denerseniz bağımlısı bile olabilirsiniz. Bir Ege fenomeni olan boyoz, mayasız hamurdan imal edilir.


Ama hakiki boyozun içi boş olmaz. Firuz Catering birbirinden güzel düğün yemekleri hazırlıyor. Düğün yemekleri konusunda bol çeşide önem veriyor ve et, sebze yemekleri hazırlıyoruz. Mezelerle zenginleştirdiğiniz. Nerede Ne Yenir, İzmirde Ne Yenir, İzmirde Ne Yenir, İzmir yemekleri, İzmir yemekleri nerede yenir?


Hal böyle olunca gün içerisinde olur da mideniz kazınır, canınız bir şeyler atıştırmak isterse bunu bir İzmirli gibi yapın istedik ve İzmir’e has sokak lezzetlerinin -birkaçını- sizin. Gezilecek Yer ve İzmir’de Gidilecek Yerler isimli yazılarımı sizinle paylaşmıştım. Vazgeçilmez Olan Lezzeti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar