2 Mart 2017 Perşembe

Kölemen devleti

Osmanlı Devleti müşiri ve Harbiye nazırı olan Abdullah Paşa Trabzon’da dünyaya geldi. Ay Bey bir hükümet darbesiyle sultanlığını ilan etti. Onlardan üç ayrı sülaleden hükümdar geçmiştir. Kölemen devri onunla başlar. Zamanları, çok gürültülü geçmiş olmakla beraber içlerinde Mısırın zenginleşmesine hizmet edenler çoktur.


Bu durum Safevi Devletinin kurucu unsuru olan Türkmenlerin, zaten Farslaşmaya başlayan Safevi Devleti içerisindeki rolünü de geri plana itti. Memluk Arapçada köleler demektir. Başlangıçta Bayındır, Döğer, Bayat, Çepni gibi Oğuz boylarının parçalarından kurulu iken, daha sonra İnallu, Bayramlu, Hacılu, Musullu vb. Konuşulan dil Türkçe idi. Tarih-i Nişancı Mehmet Paşa, İstanbul, sayfa 83).


Eyyubiler döneminde satın alınan Türk çocukları asker olarak yetiştirilir ve orduya alınırdı. Ayn-ı Calud Savaşı: Memlüklüler ile Moğollar arasında. Memlükler: Türkiye Devleti Avrupalı tarihçiler ve o dönemde yaşayan Avrupalılar Memlüklere ve o zamanki Mısır`a Türkiye diyorlardı. Atalarının, örf ve adetlerine bağlı kalan Mısır Türkleri bu amaçla birçok tesis yaptırmışlar.


Altınordu Devleti’nin ortadan kalkmasından sonra bir çok hanlık meydana geldi. Altınordu, hem Türk dünyasının hem de bütün Doğu Avrupa’nın en önemli devletlerinden biri olmuş, bütün bu ülkeleri siyaset, ekonomi ve kültür bakımından etkisi altına almıştı. Rehberi ekibi olarak sizler için YKS – TYT – KPSS – LGS gibi sınavlara özel Türk İslam Devletleri Test Çöz başlığı altında sorular hazırladık.


Testte toplam Adet Türk İslam Devletleri sorusu bulunmakta. Sınava başlamadan önce mutlaka süre tutmayı unutmayınız. Kutsal emanetler onlardaydı.


Asrı Saadetten sonra Halifeliği babadan oğul a değil de seçimle onlar yapıyordu. Mekke’de Mascid-i Haram, Medine’de mescid-i Nebevi, Kudüs’te Mescid-i Aksa. Bazı kaynaklarda adı Dawla al-Turkiyya olarak geçer. Kökeni Halkının çoğu Arap olan bu devlette iktidar Arap olmayan ve kölelikten yükselen askerlerin elindeydi.


Memlûk sözcüğü Arapçada köleler de­mektir. CUMHURBAŞKANLIĞI FORSUNDA YER ALAN BÜYÜK TÜRK DEVLETİ. Mısır’da kölemen Türk devleti’nin adı: 17.


Kölemen devleti

Rumeli’ye geçişte ilk alınan kale: 18. Bizans’ın Anadolu’daki valilerine verilen ad: 19. Mısır, Hicaz, Suriye ve Filistin Osmanlı memleketlerine katıldı.


Filistin, Suriye, Maraş ve Elbistan’a kadar olan topraklar Mısır hâkimiyeti altında idi. Devletin adı da Ed-Devlet’üt-Türkiya veya Devlet’ül-Etrak (Türk Devleti)dir. Abbasi devleti yönetiminde bugünkü Arap topraklarında, Abbasilerinin askerî güçleri ciddi anlamda zayıftı. Türkleri, askerî alandaki açıkları kapatmak için orduya alan Abbasiler, sonunda bu durumu gelenek haline getirdiler. Memlük, kölemen denilen Türk asker – kölelerin Arap devletlerini yıkıp devlet kurmaları ile oluştu.


Eyyubi ordusu,Oğuz ve Kıpçak Türklerinden kurulmuştu. Küçük yaşta devşirilen Türk çocukları, eğitildikten sonra orduya alınırlardı. Arslan Kara Hanın fetihleri sonucu müslüman kölemen (memlük) Türklerin kurduğu Samani devleti zayıflayama başlar ve Türk ulusunun Tengrici inancına mensup evlatları olan Karahanlılar Maveraünnehri ele geçirerek Samani tehdidini engeller ve iktidarlarını Batı Orta Asya yada Türkistan diye tabir ettiğimiz coğrafyaya yayarlar.


Kabinesinde Harbiye nâzırı olarak görev yaptığı kişi. Hariciye nâzırı ve son Osmanlı sadrazamı. Türk-İslam Devleti arasında rekabet kaçınılmaz olmuştur. Yavuz Sultan Selim’le başlayan emanet akışı 20.


Kölemen devleti

Türklerin tarihi, Türk Tarihinin Başlangıcı göçebe türk tarihi başlangıcı olarak bilinir. Nitekim Ebubekir bin Abdullah bin Aybek ed-Devâdârî’nin Kenzü’d. Ayrıca Cezayir’de de Osmanlı hakimiyeti zayıfladı. Osmanlı ticaret gemilerine saldırılar düzenleyen Malta korsanlarına karşı, Midilli adasındaki Sığri limanına bir kale ve bir deniz feneri yapıldı. Karamanoğlu Beyliği İkinci listedeki Türk Devletleri özelliğiyle bu listeye giren devlet veya beyliklerdir.


Belgelere dayanan bütün Türk Devletlerini saydığımızda bu sayıyı 1olarak görürüz. Bunun nedeni Türklerin teşkilatçı ve savaşçı yapısıyla ilgilidir. Ardından Bağdat ve çevresinde imar, eğitim, ziraat ve sanayi alanlarında bazı ıslahatlara girişti.


Aynı yüzyıl ortalarındaki Emevi İmparatorluğu döneminde köle ticaretinin gelişmesi ve Çerkezlerin köle-asker niteliğinde Mısır ile Suriye’ye satılmaları sonucu oralarda 14.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar