30 Kasım 2016 Çarşamba

Elitist ne demek

He was an elitist who had no time for the masses. Elitist demek aristokrasi demek değildir. Akıllı, zeki, erdemli ve çalışkan insanları vasıfsız vasat ile aynı yere, aynı dereceye koymak, aynı eğitimi vermek liyakat sütununu devirmek demektir. Her yerde rütbe vardır, fark vardır ve birbirinden farklı insanlar.


Of or relating to elitism elitist disapproval An elitist is someone who has elitist ideas or is part of an elite. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve birçok dilde anlamı. Bu illa ki bir bilim dalı olmak zorunda değil. Yani edebiyatçı ve yazar olarak da elitist olabilirsin. Fransızca bir kelime olan elit Türkçede seçkin anlamına karşılık gelir.


Bu seçkinlik durumu sınıfsal, kültürel ya da toplumsal statüden kaynaklı olabilir. Elit aynı zamanda bir çikolata ve şekerleme markasıdır. Türkçe “seçkincilik” şeklinde karşılanmakladır.


Bütün teorilerin sahip olduğu ortak yön, resmî ideolojisi ne olursa olsun, her siyasî sistemin, gerçekte siyasî bir elit ya da elitler tarafından yönetildiğini ileri sürmesidir. Her yıl buradan bin civarında Elit ve üstün özelliği olan damızlık koyun yetiştirip üreticilere satıyoruz. Hadiseler karşısında tesir edebilen ve kontrol mekanizmasını elinde bulundurabilen mevkide olma halinin genel adı. Peki ne için, kim için, neden ve nasıl? Yönetmek ve yönetim mevzuları içinde tarih boyunca birçok soruya cevap aranmıştır.


Ferdin hak ve hürriyetinin ne çapta ve hangi keyfiyette olması gerektiği, bunların ne ölçüde. Bu site kaynak olarak TDK Büyük Türkçe Sözlüğü kullanmaktadır. Ancak Türk Dil Kurumunun resmi sitesi DEĞİLDİR! Eş Anlamlısı, halk dilinde, halk ağzı, ne denir, eski dilde, mecazen, bulmacada. Seçkin olmanın illa ki bentley otomobile binmek demek olmadığını açıklamış.


Elitist ne demek

Bunun için kral soyundan gelmeye de gerek yok. Aşağıda ilber ortaylı için kibirli diyenler, ortadoğu ülkelerinde mütevazılığın beş para etmediğini bilmiyolar galiba. Oysa bir toplumun seçkinler olmadan, dahiler olmadan, elitler olmadan yaşaması mümkün. Kaçak yolcu muamelesi gündeme geldiğinde asli yolcu kimliğine geçeceklerine ve menzile varıldığında cülus akçesiyle ödüllendirileceklerine de kuşku yoktur. Demek ki, ne olup bittiğinin farkındalar.


Ortaylı elit ve elitizm kavramlarını hakaret olarak kullanan ahmakları eleştiriyor. Elit olmaktan korkmayın elit olmaktan utanmayın. Elit illa para demek değildir illa diploma demek değildir.


Elit, bir işi iyi yapan insanların dikeyine sınıflamasıdır. Elit lafından kaçınmayacak bir düstur olarak benimseyeceksiniz Bir marangoz ustası ile ordinaryus profesörü. Diğer konusu altında soruldu.


Elitizm egoistlik ve narsistlik değildir. Peki Bay Erdoğan, o ‘bay’ derken ‘elitist, seçkinci’ demek istiyor. Aklı ile kendini yetiştirendir ve doğuştan yeteneklidir. Bana diyor ya ‘Bay İnce’, tam tersine seçkinci, elitist sensin, halk çocuğu benim, bu milletin yerlisi.


Pluralizm birçok mutlak ilke, güç, enerji veya madde kabul eden teori veya sistemleri tanımlar. Farklı konularda, bu (aynı) temelden hareket eden çeşitli kullanımları vardır. Politikada, çoğulluğun kabulü ile beliren birkaç siyasi partiye dağıtılmış güçler dağılımını içeren herhangi bir politik teori veya sistemi tanımlamakta kullanılır. Ama o zaman da kendi elitist kavramı ile çelişkiye düşer. Bu bakış açısıyla yaklaşırsan sandığa.


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI. Film bize ne demek istiyor? Bu sanat anlayışı da olabildiğince bireysel, “sanat sanat içindir”ci, anti-elitist ama toplumcu olmayan ve hatta kaçınılmaz olarak da karşı çıktığı elitizmin bir parçası olan bir sanat anlayışı.


Anti-elitizmin elitizme çıkması kaderin bir cilvesi. Ekonomi) (Secularism) Devlet yönetiminde dünya işleri ile din işlerinin birbirinden ayn tutulması ilkesi. Laiklik, dinsizlik olmayıp din ve vicdan özgürlüğünün zorunlu bir koşuludur.


Bay Erdoğan sana Burdur’dan sesleniyorum, zerre kadar cesaretin, zerre kadar bilgin varsa, diploman varsa diye sorma olan var olmayan var. Tekfir, müslüman olduğu bilinen bir kişiyi, inkâr özelliği taşıyan inanç, söz veya davranışından ötürü kâfir saymak demektir. Sanıldığı gibi elitist bir sanat da değil. Kendimizi yeterince anlatamamışız demek ki, anlatalım istedik. Geri kalmış toplumlarda geniş kitlelerde fevkalade bir banalite, vasatlık ve amiyanelik vardır.


Aileden başlayan bir tek düzelik egemenliği söz konusudur. Kendini farklı hisseden, farklı ifade edenden hiç haz edilmez. Kendinin dışında vasıfları olan, üstün olandan hoşlanılmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar